Quality Assurance – QA Nedir? Nasıl Çalışır?

Quality Assurance (QA) genel anlamıyla, kalite güvence departmanına verilen genel isimdir. İşlerin tıkır tıkır ilerlediği zamanda kimsenin aklına bile gelmeyen bu departman olası bir sorun dahilinde ilk akla departmanların başında gelir.

QA herhangi bir ürünün kalitesini güvence altında tutmayı hedefler. Oyun dünyasında genel olarak karşılaştığımız oyun içi hatalar tamamen bu departmanın sorumluluğundadır. Oyun dünyasına genel olarak bakıldığında, QA’in önemi tartışılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmakta. Oyunun ilk kodlanma anından itibaren QA departmanın görevi başlıyor. İlk olarak yazılımın testini gerçekleştiren departman, oyunun çıkmasına 3-4 aylık bir süreç kala asıl testlerini yapmaya başlıyorlar. Bir oyuna ilk giriş anından itibaren, aklınıza gelebilecek bütün her şeyin testini gerçekleştirilmesi adına, test süreçlerini belirleyip, bu doğrultuda testlerini gerçekleştiriyorlar.

Tabii bu durum dışarıdan bakıldığında bu adamların işi tamamen oyun oynamak, ne güzel iş diye görülebilir. Burada şu ön yargıyı hatırlatmakta fayda var. “Herkese kendi işi zor gelir, başkalarının işi her zaman kolaydır.” Bu ön yargıyı bir kenara bırakıp, asıl olaya odaklandığımızda, işin aslında o kadar kolay  olmadığı rahatlıkla görülebilir. Her bir oyun içi işlem için oluşturulan yüzlerce test basamakları doğrultusunda gerçekleştirilen testlerden en iyi sonucu elde etmeye çalışan bir ekipten bahsediyoruz. Yapacakları en ufak bir hata belkide binlerce, hatta ve hatta milyon dolarlık zararlara sebebiyet verebilmekte. Hatırlarsanız geçtiğimiz dönemlerde çıkan Batman: Arkham Knight, bir çok sistemde performans sorunlarına yol açmıştı. Performans testleri kimin dahilindeydi? Tamam bu oyunu geçtik, Watch Dogs’u ele alalım; oyun içerisinde herhangi bir cadde de durup camdaki yansımaya baktığınızda bir başka yerdeki yansımayı görüyordunuz. Bu durum QA ekibinin gözünden kaçan durumlardan bir tanesi. Umarım verdiğim örneklerle, departmanın ne kadar önemli olduğunu açıklayabilmişimdir.

QA Departmanı Nasıl Çalışır?

Dünya standartlarında oyun geliştirme süreci hemen hemen aynı yolları izler, Konsept Gelişim -> Tasarım -> Tamamlama -> Test -> Dağıtım. Bu izlenen sürece eklemeler yada çıkartmalar yapılabilir. Pre-Production ve Production kısmını tek bir kısım olarak kabul edersek, QA’in görevi bundan sonra başlar.

oyun-gelistirme-sureci
Oyun Geliştirme Süreci – Quality Assurance QA

Geliştirme ekibinin elinden çıkan oyun test süreci için QA ekibinin eline ulaşır. QA bu süreçte gerekli testleri ve analizleri gerçekleştirir. Herhangi bir sorun çıkması halinde ilgili sorunları geliştirici ekibine raporlar, geliştirici ekip ilgili sorunu düzeltip, tekrardan ürünü teste gönderir. Bu süreç oyunun dağıtım/çıkış tarihine kadar devam eder. İlgili ürün hakkında oyuncular tarafından verilen geri bildirimler doğrultusunda, bu süreç tekrarlanır ve yama ile oyuna eklenir.

QA Ekibi

QA Manager

Komple QA sürecinin yönetiminden sorumlu olan kişidir. Tüm süreçler QA Manager’ın bilgisi dahilinde ilerler.

QA Analyst

Yapılan testlerin ne kadar doğru şekilde gerçekleştirilip, gerçekleştirilmediğini kontrol edip, analiz yapan ve bu analiz doğrultusunda rapor hazırlayan kişidir.

QA Tester

Tüm testleri gerçekleştiren kişidir.

İşin özü olarak tüm bu süreçleri tek bir görsel altında toplamaya çalışırsak;

blank
Quality Assurance (QA)
Önceki İçerikOnline oyunların baş belası: HİLE
Sonraki İçerikBlizzard’ın Türkiye’deki ilk Şampiyonası Düzenlendi
The Final Boss @baslattusu, Oyunu ve teknolojiyi seven ve bunu işi haline getiren bir kardeşiniz.

2 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz