Online oyunların baş belası: HİLE

Online oyun geçmişi olan (Özellikle F2P) hemen her kişi en az 1-2 defa hile kullanan bir oyuncuyla karşılaşmıştır. Hile diye tabir ettiğimiz, 3.Parti Programlar, belli bir ücret karşılığında veya herhangi bir ücret ödemeksizin, oyuncular tarafından alınıp kullanılabilmekte. Durum böyle olunca, oyun firmaların yöneticileri hile tehlikesine karşı, bir koruma yazılımı geliştirmekte veya bu hizmeti sağlayan bir firmayla anlaşıp bu durumun önüne geçmeye çalışmaktadır.

Peki oyuncuları bu hile kullanımına yönlendiren asıl sebep nedir? Aslına bakarsınız temel sebep genelde rekabet ortamından kaynaklanmakta. Nasıl ki, iş hayatınızda sizin arkanızdan iş çevirip terfi almaya çalışan insanlar oluyorsa, burada da hile kullanan insanlarla karşılaşabiliyorsunuz. Hilenin sağlamış olduğu özellikler sayesinde haksız kazanç yaparak, sizin belki de aylarca uğraşıp yaptığınız herhangi bir şeyi, kullandıkları 3.Parti Programlar sayesinde hızlıca elde edebiliyorlar. Herhangi bir online FPS oyununda sınırsız mermi ve ölümsüzlükle oyunu tamamen kaos ortamına çevirebiliyorlar.

Hile Nasıl yapılır?

Nasıl yapıldığından önce “Bu programlar ne yapar?” öncelikle bu soruyu yanıtlayalım. Hile programları genel itibariyle ram değerlerine müdahale edip değerler üzerinde oynamalar yapan 3.Parti Programlardır. Oyun içerisinde attığını her adımın, zıplama ve kullandığınız her eşyanın bir değeri bulunmaktadır. Bu değerler doğrultusunda oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz. Bu değerler üzerinde yapılan en küçük değişiklik oyunun dengesinin bozulmasına sebebiyet verir. Bu durumu şu şekilde örnekleyerek anlatabiliriz; x silahının değerinin “8009” olduğunu varsayalım, bu silahın vuruş gücünün “3” olduğunu varsayıp, herhangi bir program yardımıyla bu vuruş gücünü “999” gibi bir rakama çekelim. Böyle işlem yaptığım takdirde, oyun esnasında 3 vuruş gücüyle, 5-6 atışta karşı rakip ölüyorsa, bu vuruş gücü sayesinde denk geldiği anda rakip ölecektir. Bu örnekler arttırılarak, katlanabilir.

Çoğu online oyun firması oyun geliştirme sürecinde bu tip 3. Parti Yazılımlar için maalesef önlemler alamıyor. En kolay değer değiştirme yazılımlarından biri olan Cheat Engine gibi programları kullanıp ilgili oyunlar üzerinde amatör hileler yapılabilmekte.

Peki bu değerler nasıl belirleniyor?

Çoğu oyun firmasının hatası, hile programlarını engellerken, değerleri belirlemek için kullanılan araçları atlıyor olmaları. Herhangi bir memory scanner programı sayesinde oyun içerisinde yer alan bütün değerleri tek tek belirleyebilmeniz mümkün hale geliyor (Tabii bu değerler herhangi bir oyuna modda yapabilmeniz mümkün).

Belirlenen bu değerleri Cheat Engine gibi programlar sayesinde, demo versiyonu yapıp testlerini gerçekleştirdikten sonra, istenilen şekilde kodlanıp bir 3.Parti Program yapılabilmesi mümkün hale gelmekte.

Buraya kadar ki anlatımız da hile programların nasıl yapıldığından bahsettik, şimdi akıllara takılan soru; “Bu firmalar, hile kullanımı konusunda gerekli yaptırımı yapıyor mu?” bu sorunun cevabını arayalım. Çoğu online oyunu göz önünde bulundurduğumuzda, ister f2p olsun isterse p2p olsun, herhangi bir şekilde oyunun düzenini bozacak bir adım (hile) attığınız anda tespit edilmesi durumunda cezai yaptırımlara maruz kalıyorsunuz. Şimdi ceza vermesine herkes veriyor. Peki bu cezai yaptırımlar ne kadar caydırıcı? Bu soruyu bir çoğunuz aslında kolaylıkla cevaplayabilirsiniz.  Cezai yaptırım ne kadar ağır olursa, o oyunda hile kullanım oranı bir o kadar az oluyor. Parasal kaygıların öne çıktığı firmalarda, bu cezai işlemin çok esnetildiğini bariz bir şekilde görebilirsiniz. Fakat diğer yandan kalitesine önem veren firmaların yaptırımları, ilk kullanımda direkt sınırsız ban oluyor. Biraz gaddarca görülebilir, fakat en kesin ve net sonucu veren cezai işlemde budur.

Oyun Motoru Etkeni

Oyunların yapılırken kullanmış oldukları oyun motorları ne kadar eskiyse, o oyunda hile çıkma olasılığı bir o kadar fazla olabilmekte. Bugün dünyanın en büyük oyunlarında bile hileye denk geliyoruz. Fakat dikkat edilebilecek düzeyde, bu programları düzenli bir şekilde bu firmalar tarafından engelleniyor veya çıkan hile çeşitleri en fazla 3-4 özelliği bünyesinde bulundurabiliyor.

Yukarıda oyun içerisindeki değerlerden bahsetmiştik. Burada oyun motoru etkeninin ne kadar etkili çözümler sunabileceğini anlatmaya çalışacağım. Haftalık olarak düzenli bakım veya yama çalışmaların yapıldığı bir çok oyunda hilenin en aza indiği hatta olmadığını görmenizin sebebi, her yamada bahsi geçen değerlerin değişiyor olması. Burada atlamamız gereken nokta, bu işlemi yapabilen elle sayılacak kadar az firma var, ve bu firmalar genelde hem yapımcı, hemde yayıncı olarak hizmet vermekte. Dolayısıyla yayıncı bir firmadan aynı performansı beklememiz hata olur.

Peki Çözüm Nedir?

Hile Kullanmayacaksınız.

 

Önceki İçerikXCOM 2 ilk Bakış
Sonraki İçerikQuality Assurance – QA Nedir? Nasıl Çalışır?
The Final Boss @baslattusu, Oyunu ve teknolojiyi seven ve bunu işi haline getiren bir kardeşiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz