Mafia III inceleme

Çek Cumhuriyeti’nden Illusion Software’in 2002 yılında oyun dünyasına kazandırdığı  Mafia serisi   serisi karakterleri, dünyasının canlılığı ve oynanış ve etkileşimdeki detaycılığıyla oyunseverlerin kalbinde özel bir yer kazanmıştı. İkinci oyunun yapım aşaması sırasında 2K Games’in kanatları altına giren ve adı 2K Czech olarak değişen firma ilk oyunun başarısını devam ettirdiler.  Seriye doyamayan hayranlar bir sonraki oyunu tam 6 yıl beklemek zorunda kaldı… Pekiyi, buna değdi mi?

mafia-iii-inceleme-01
Mafia 3 inceleme

Öncelikle şunu belirtmemiz lazım, çok az oyunun bu kadar sadık bir oyuncu kitlesi vardır. Gamescom 2015’te Mafia 3’ün ilk duyurusu yapıldığında hayranları tarafından büyük bir heyecanla karşılanmıştı. Sonradan gelen oynanış videoları ve görsellerden “geneliyle” özüne sadık görünse de yeni oyunun yeni bir de geliştiricisi vardı: Hangar 13.  Her ne kadar dünyasıyla “dönem oyunu” hissini kaybetmemiş olsa da yeni ana karakterimiz Lincoln ilk darbeyi vuruyor.  Daha önce italyan ailelerinin (aile ile kasıt mafya tabii ki) ekseninde geçen hikaye bu sefer mafya oluşumunu karşısına alan bu çikolata renkli arkadaşımızın tarafına geçiyor. Bu da haliyle oyunun yapısını biraz da olsun sorgulamamıza ve ister istemez oyunu Franklin faktörü nedeniyle GTA V ile kıyaslamamıza neden oluyor. Eğer bu durumu aşabilirseniz tekrar eski Mafia oyunlarındaki atmosferi solumaya başlayabilirsiniz… ta ki…

Teknik Mevzular
Oyunda (özellikle PC sürümünde) maalesef bazı teknik sıkıntılar mevcut. 30 frame kilidiyle gelen oyun çıkış gününde bir çok PC oyuncusunu çileden çıkarmayı başardı. Neyse ki firma kısa süre içinde çıkardığı yama ile bu kilidi kaldırdı…  ama ne gereği vardı? Gereği frame kilidi açılınca kendini daha da belli etti. Halihazırda yüksek sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyan oyun, gayet kuvvetli PC’lerde bile “henüz” stabil performans gösteremiyor. Çeşitli buglar da işin tuzu biberi.  Yine de iyimser davranarak “henüz” ibaresini düştüm, umuyorum ki firma zaman içinde konsol sürümlerinden son anda port edilmiş gibi duran PC sürümünü yamalarla daha iyi hale getirecektir. Oyuncular şimdiden steam forumlarını bug raporları, daha yüksek çözünürlükte texture talepleri ve çeşitli diğer şikayetlerle doldurmuş durumda ve firma da talepleri dikkate aldıklarını ve çalışmakta olduklarını belirtmiş.
Olumsuz yanları başa aldım, oyun çıktığı günden beri (bir miktar haklı da olarak) o kadar çok eleştiriye maruz kaldı ki, oyunun kendisi gölgede kaldı. Artık bunları geride bıraktığımıza göre hikaye ile devam edelim.

mafia-iii-inceleme-02
Mafia 3 inceleme

Aile Birlikte Doğduğunuz Değil, Uğruna Öleceğiniz İnsanlardır

Oyunumuz 1968 yılında New Bordeaux’ta geçiyor (New Orleans’ın kurgusal versiyonu) Ana karakterimiz Lincoln Clay siyahi bir çete tarafından büyütülmüş bir yetimdir. Vietnam Savaşı’nda görevini tamamlayıp mahallesine ve çetesine geri dönen Lincoln, durumların kötüye gitmiş olduğunu farketmekte gecikmez. Manevi babası ve çetenin lideri Sammy’nin hakim olduğu bölgeler Haitili bir başka çete tarafından taciz edilmekte ve bu sebeple Marcano ailesinin lideri Sal Marcano’ya borçlanmıştır. Sammy’nin karışmamasını istemesine rağmen kendini tutamayan Lincoln kısa bir süre içinde Haitili çetenin icabından gelir ve Sal’ın dikkatini çeker. Sal, Lincoln’e Sammy’nin yerine geçmesini teklif eder ancak ailesi gördüğü insanlara aşırı derecede sadık olan Lincoln ona bunu yapamayacağını belirtir ve borcu ödemek için Sal’in oğlu ile büyük bir banka soygununa karışır. Soygun başarılı olsa da Sal siyahi çeteye ihanet ederek Sammy ve Lincoln’ün tüm arkadaşlarını öldürtür. Eh.. mafyaya hayır demek ölüm fermanını imzalamak demektir; en nihayetinde Lincoln’ün de kafasına sıkılır ve ölüme terk edilir. Tabii bizim ülkede de İbrahim Tatlıses örneğinden gördüğümüz üzere insanlar kafasından vurulsa da hayata dönebiliyor, netekim Lincoln de papaz James kurtarılır. Lincoln iyileştiğinde Marcano ailesinin kökünü kurutmak için yemin eder ve Vietnam’da da görev almış Donovan’ın da yardımlarıyla mücadelesine başlar.

Oyun 1968’in atmosferini mutheşem bir şekilde ekranlarımıza taşıyor. Başarılı açık dünya elementlerine sahip olsa da ana senaryo serbestken yapabildiğiniz aktiviteleri eziyor. Mesela bu açıdan GTA serisi ile taban tabana zıt denilebilir. GTA ‘da ne kadar açık dünya içinde kafanıza estiği gibi takılmak çoğu zaman daha cazip geliyorsa Mafia III’te de oyunun senaryosundan kopamıyorsunuz (ve ilerledikçe daha da çekici bir hale geliyor).  Ancak aracınıza atladığınız zaman radyoyu açtığınız o anlar… Tek kelimeyle harika! Dönemin hit parçalarını başarılı bir şekilde toplamışlar ve kulağınızı okşayan, zaman zaman da ağır nostalji yaşatan meşhur parçalarla başbaşa kalıyorsunuz. İlk aklıma gelenlerden James Brown’ın “I feel good”unu örnek verebilirim. Zaman bu parçanın karşısında tamamen etkisiz 🙂

mafia-iii-inceleme-03
Mafia 3 inceleme

Silah ve araç çeşitliliği açısından oldukça doyurucu olan oyun, çatışma mekanikleri açısından aynı zenginliği sunuyor diyemeyiz. Basitçe siper alma, biraz gizlilik öğesi, bir tutam da yakın dövüş Mafia III’ün çok lezzetli olmayan ama karın doyuran tarifi. Marcano ailesi ile mücadelemizde onların kontrolünde olan bölgeleri ele geçirdikçe buraları yandaşlarımız işletmeye başlıyor ve yan görevlerin yanısıra kaynaklarımız artıyor. Yandaşlarımıza yardım ettikçe onlar da bizi görüyor, bu şekilde onların cephane yollama, destek birim gönderme gibi özelliklerini de açabiliyoruz. Ancak yan görevlerin geneli ile oldukça sıradan ayak işlerinden oluştuğunu da not düşeyim. Tabii iyi sabır ederseniz mükafatınızı da alıyorsunuz.  Bu tür şeylerle uğraşmaktan çekinmeyen bir oyuncuysanız oyunun dünyasına serpiştirilmiş playboy dergileri, albüm kapakları ve posterler gibi bir sürü toplanabilir eşyanın da bulunduğunu belirtelim.

Performans
Yazının girişinde oyunun performans sıkıntılarına bir miktar değinmiştim.  Oyunun yamalar ile düzelebileceğine dair inancımı korusam da PC oyuncularını bir kez daha, bu kez sistem gereksinimleriyle ikaz etmek istiyorum, zira oyunun gereksinimleri az buz değil. Koyu bir Mafia hayranı bile olsanız ilk olarak sisteminiz oyun için yeterli bir göz atın derim:

Mafia III Sistem Gereksinimleri

Minimum:

    • İşletim Sistemi: Windows 7 64-bit
    • İşlemci: Intel I5-2500K, AMD FX-8120
    • Bellek: 6 GB RAM
    • Ekran Kartı: 2GB of Video Memory & NVIDIA GeForce GTX 660, AMD Radeon HD7870

Önerilen:

    • İşletim Sistemi: Windows 7 64-bit
    • İşlemci: Intel I7-3770, AMD FX 8350 4.0 Ghz
    • Bellek: 8 GB RAM
    • Ekran Kartı: 4GB of Video Memory & NVIDIA Gefore GTX 780 or GeForce GTX 1060, AMD Radeon R9 290X

 

Bu gereksinimlerin yanısıra oyunumuz 50 GB kadar da disk alanı istiyor. Bu durum AKN faktörü nedeniyle özellikle yurdumuzdaki oyuncu kitle için tehlikeli bir rakam. Ancak oyunu Türk Telekom’un dijital oyun platformu Playstore’dan temin etmeniz durumunda AKN’nız Kasım ayı boyunca limitsize çevriliyor. Playstore’da oyunun fiyatının Steam’den 30 lira kadar ucuz olduğunun da altını çizeyim.

Sonuç olarak Mafia III sıkıntılı çıkışına rağmen özellikle önceki oyunları oynamış ve sevmiş oyuncuları, noksanları ve farklılıklarına rağmen bir şekilde mutlu etmeyi başarabilecek, iyi bir yapım. Seriye yabancı oyuncular ise açık dünya türü seviyorsa bir şans verebilirler. Tabii öncelikle sisteminizin oyun için uygun olup olmadığına özellikle dikkat etmelisiniz.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
8
Gorseller
9
Ses / Müzik
9
Performans
5
Hikaye
8
Eğlence Faktörü
7
Önceki İçerikBu hafta vizyona giren filmler: 14 Ekim
Sonraki İçerik1907 Fenerbahçe eSpor Takımı Duyuruldu!
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
mafia-iii-incelemeMafia serisinin hayranları, açık dünya oyunları sevenler, dönem filmleri / oyunlarını sevenler için teknik aksaklıklarına rağmen güzel bir deneyim olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz