Life is Strange: Bölüm 1 – Chrysalis İnceleme

Episodik oyunlara eklenen yeni halka

Belirlenmiş tek bir senaryo yerine oyuncunun seçimleriyle ilerleyen oyunlar şu sıra pek gözde, Square Enix de bu modayı takip etmeye karar vermiş olacak ki böylesi bir projeye girişmiş. Life is Strange, fragmanı ilk yayımlandığından beri gözleri üstüne toplamış durumda olan oyunlardan sadece bir tanesi, ana karakterler dahil oyunun büyük bir kısmının kadın karakterlerin çevresinde dönmesinin yanı sıra grafikler ve seslendirmeler ile güzel bir ortam ve atmosfer oluşturulmuş. Tabii saç grafiklerini saymıyorum, o çok daha iyi olabilirmiş.

Life is Strange: Bölüm 1 – Chrysalis İnceleme

Ana karakter olan Max ile bağ kurmakta zorlanmak mümkün değil, zira hepimizin geçtiği yollardan geçiyor ve yeni bir okula başlıyor, yani hiç kimseyi tanımıyor ve çoktan arkadaş grubu olmuş öğrencilerin arasına girmekte zorlanıyor. Utangaçlığı ve çektiği yabancılık nedeniyle yaptığı gaflar bazen göz devirme sebebi olacak derecede saçma iken bu tür şeylerin hayatın bir parçası olduğunu düşündürtüyor oyun, belki de bu kadar samimi ve sıcak olduğunu söyleyen yorumlar ile birçok oyun sitesinden iyi puanlar almasının sebebi bu.

Life is Strange: Bölüm 1 – Chrysalis İnceleme

Yalnızlık duygusu hisseden Max’in kendi kendine yorum yapması oyunun en iyi yanlarından biri. Böylece diğer karakterler hakkında bilgi sahibi olabiliyor ve karakterimizin çevresiyle etkileşiminin artmasını sağlayabiliyoruz. Üniversite kampüsünün ve yurtların her tarafında keşfedilmeyi bekleyen yerler var, posterlerden komedi amaçlı yazılmış yazılara, opsiyonel olarak fotoğrafını çekebileceğiniz farklı noktalardan kayıp ilanlarına. Üniversitenin en sevilen popüler kızlarından biri kayıp durumda, nereye giderseniz gidin bu ilanlardan görmemeniz mümkün değil.

Fragmanında en çok dikkat çeken nokta elbette yukarıda bahsettiklerimden hiçbiri değil, Max diğer karakterlerden birinin yani Chloe’nin yanında pek sönük kalıyor zira. Mavi saçlara ve hipster tarzıyla dikkatleri hemen üstüne çeken Chloe aksi tavrı, tehditleri ve laf sokmalarıyla kendisini belaya sokuyor ve kasabanın en zengin ailesinin oğluyla arasında çıkan tartışmanın ardında onun silahından çıkan kurşunun hedefi oluyor. İşte oyunun asıl olayı burada başlıyor. Kızlar tuvaleti içerisinde bu vurulmaya tanık olan Max tek bir hareketiyle kendisi bile ne yaptığını anlamaz durumdayken zamanı geriye alıyor ve kızlar tuvaletine girmeden önceki dersinin son dakikalarında buluyor kendini. Tabii kendisi de en az bizim kadar şaşkın, birçok noktada delirdiğini ya da rüya gördüğünü düşünüyor. Hatta birkaç kez olanların gerçek olduğunu kendisine kanıtlama gereği duyuyor. Her şeyin gerçek olduğunu anlamasının sonrasında karar verdiği şey ise oldukça tahmin edilebilir, Chloe’yi kurtarmaya çalışmak. Hikaye zaman üzerinden ilerliyor kısacası, hem gerisi hem de ilerisi için.

Life is Strange: Bölüm 1 – Chrysalis İnceleme

Oyunun en iyi noktalarından biri, size verilen önemli seçimlerden birinde karar kılıp onun sonuçlarını beğenmediğinizde zamanı geri sarıp değiştirebilmeniz. Yalnız ikinci bir defa geriye dönemiyorsunuz, o yüzden seçim yapmadan önce iyi düşünmeniz gerek. Ayrıca oyunun ana olaylarında kullanmıyorsunuz sadece bu özel yeteneğinizi, çoğu zaman istediğiniz gibi geriye gidebiliyorsunuz. Bu şekilde, kampüste dolanıp insanlarla etkileşim kurarken konuşma konusunda sıkıntılar yaşayan karakterimize biraz da olsa yardımcı olabiliyoruz. Biri size bir şey sorduğunda ve siz yanlış bir cevap verdiğinizde zamanı geri sarıp cevabınızı değiştirebiliyorsunuz, engelleyebileceğiniz bir olayla karşılaşınca şansınızı deneyebiliyorsunuz. Mesela cama çarpıp ölen bir kuş gördüğünüzde zamanı geriye sarıp kuş çarpmadan camı açabiliyorsunuz. Bunlar küçük ama güzel detaylar.

Gelelim yapılan seçimlere, daha sadece birinci bölüm yayınlanmış olduğundan ötürü şimdi yapılan seçimlerin ileride ne kadar etkili olacağına dair bir yorumda bulunmak mümkün değil. Şimdilik
sadece kısa vadedeki sonuçlarına tanık olabiliyoruz, bunlar da yeterince gerçekçi yapılmış çünkü bahsettiğim gibi yanlış bir seçim mi yaptım acaba diye sorgulamanızı sağlayacak tepkiler ile karşılaşıyorsunuz çoğunlukla. Yine de değiştirmek ya da karararınıza sadık kalmak tamamen size kalmış, işin eğlencesi de bu zaten. Genel olarak iki seçenek arasından bir tanesini seçmemiz gerekiyor, tabii duruma göre çıkıyor bu seçimler de. Mesela, size söylenen bir şeyi yapabildiğinizde farklı iki seçim çıkıyor, yapamadığınızda farklı iki seçim. Durum böyle olunca oyunun yeniden oynanabilirliği artıyor, tabii bu durumu gelecek bölümlerin de değiştirmemesi gerek. Yurt odanızdaki çiçeği suladığınızda bile ileride bu hareketinizin sonuçlarının olacağını öğrenmek de bu konuda umut veriyor tabii.

Son olarak eklemek istediğim şey, oyunun içinde bulunan müziklerin seçimleri. Adını duymadığınız isim ve gruplardan seçilmiş olan şarkılar, çaldıkları sahnelerle güzel uyum sağlamış. Sonrasında yapımcıların yoğun istek üzerine Youtube ve Spotify üzerinden çalma listelerini paylaşmaları da tesadüf olmasa gerek.

Önceki İçerikEn İyi Çizgi Roman Uyarlaması 8 Oyun
Sonraki İçerikThe Order: 1886 Lansmanı ve İlk İzlenim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz