En efsanevi NES oyunlarından 10 tanesini sizin için derledik

NES, Japonya’da 1983 yılında çıkan, Nintendo Entertainment System’in kısaltılmışıdır. Family Computer(Famicom) olarak da bilinir. Türkiye’de ise NES’i Atari adıyla oynamışızdır NES olduğunu bilmeden. En önemli ve en klasik oyun konsollarından olan NES’teki en iyi oyunlardan 10 tanesini seçip, sizin için topladık. İyi okumalar.

Super Mario Bros
1) Super Mario Bros(1985)

“Bir gün, barışçıl mantar halkının krallığı, Koopa, kara büyüleriyle meşhur bir kaplumbağa kabilesi tarafında işgal edildi. Sakin, barışçıl mantar halkı taşlara çevirildi ve Mantar Krallığı harabeye döndü. Mario, hikayenin kahramanı mantar halkının durumunu duydu ve mantar prensesini Koopa’dan kurtarmak ve ele geçirilmiş mantar halkının krallığını geri almak için bir maceraya atıldı. Siz Mario’sunuz! Mantar Halkını, Koopa’nın kara büyüsünden kurtarmak sizin elinizde!

-Super Mario Bros. Nintendo Oyun Kılavuzu, 1985
NES 1985’te çıktığında bugünün parasıyla 415 dolar civarıydı. Standart bir kutunun içinden konsol, iki tane kol ve bir Super Mario Bros. kaseti çıkıyordu. NES’in en çok satmış oyunu ve  Mario oyun hanedanının ilki.
Yukarıdaki oyun kılavuzda da belirtildiği gibi, Mario, Prensesi kurtarmak için yola çıkar. 2 kişilik modda küçük kardeşi Luigi de ona katılır. İki kişilik modu sıra sıra oynanan oyunda basit bir şekilde bir oyuncu öldüğünde öbür oyuncunun sırası başlar. Bu ikili kısa bir süre içinde tesisatçı olarak tanınır ve bu tema üzerinden kendi TV şovları ve filmleri bile çekilir.
Super Mario Bros. teknik olarak oyuncunun Mario veya Luigi’yi kontrol ederek yürdüğü, koştuğu veya zıpladığı bir iki boyutlu platform oyunu olarak tanımlanır. Oyunda Mario’nun üç formu vardır. Mario, Super Mario ve Fiery Mario. Mario kısa boyludur, tuğlaları kıramaz ve tek bir hasarda ölebilir. Super Mario mantar yiyerek elde edilen formdur, tuğla kırabilir ve hasar aldığında kısa Mario’ya geri döner. Fiery Mario ise çiçek aldıktan sonra açılır ve Mario’ya ateş topları fırlatma gücü verir.

Final Fantasy
2) Final Fantasy(1987)

Sayısız oyunu olan efsanevi serinin ilk oyunu NES’e çıkmıştır. 18 Aralık 1987’de NES kullanıcıları ile buluşan oyun, olumlu tepkiler almıştır. Oyunun ise firması için özel bir yeri vardır. Yapımcı Hironobu Sakaguchi RPG oyunu yapmak istemektedir, fakat o zamanki adıyla Square çok satmayacağını düşünüp bu teklifi reddetmiştir. Fakat o sıralarda Dragon Quest adındaki oyun çıkınca ve Japonya’da satış rekorları kırınca, firma düşünmüş taşınmış ve Sakaguchi’ye bir şans vermeye karar vermiştir. Oyunun yapılırken düşünülen adı ise Fighting Fantasy’di. Ama firma o sıralarda iflasın döşeğinde olduğu için, bu oyun firmanın son oyunu olacak gözüyle bakılmaktaydı. O yüzden daha sonra ismi Final Fantasy’e dönüştürüldü.
İsmi hakkında bu kadar bahsettiğimiz yeter, oyunun kendisine gelelim. Oyunda dört karakter oluşturuyoruz, bunlara ise Light Warriors diyoruz. Bu karakterlerimiz büyücü, savaşçı, ninja gibi çeşitli özelliklere sahip olabiliyorlar. Amacımız ise, Garland adındaki kötü karakterimizi alt edip Dünyayı kurtarmak. Haritada özgürce dolaşıyor, zindanlara giriyor, ekipmanlarımızı güçlendiriyoruz. Sıra bazlı bir oyun, savaş sistemi ise oldukça basit. Büyü kullanabiliyor veya saldırabiliyoruz.
Final Fantasy, kesinlikle Square için bir dönüm noktasıydı. Dünya üzerinde iki milyon kopyası satılan bu oyun, NES’in en kaliteli oyunlarından kesinlikle bir tanesi.

The Legend of Zelda
3) The Legend of Zelda(1986)

The Legend of Zelda serisi ilk çıktığı 1987 yılından beri Nintendo’nun en hareketli serilerinden biri oldu hatta bununla kalmayıp yapılmış en popüler oyunlardan biri haline geldi. Geçtiğimiz 28 yıl içinde seriye bir çok oyun katıldı ve hepsi NES’teki o ilk oyununla aynı planı kullandı.
Oyun içerisinde konu hakkında fazla bilgi bulamasanız da oyun kılavuzunda biraz güzel bilgi var ve oyunun konusu serideki diğer oyunların çoğunun konusuyla aynı. Link’i oynuyorsunuz, kılıçlı, küçük bir arkadaşımız. Prenses Zelda’yı, domuz benzeri kötü adamımız Ganon’un elinden kurtarmak için yola koyulmuşsunuz. 8 dungeon tamamlayıp Triforce of Wisdom adlı kadim bir objenin parçalarını topluyorsunuz. Triforce’u tamamladıktan sonra dokuzuncu ve son dungeon’a girip Ganon ile karşılaşıyorsunuz.
The Legend of Zelda’nın oynanışı aksiyon ve biraz bulmaca arasında güzel bir karışım. Oyunda ilerledikçe bazı eşyalar edineceksiniz. Bu eşyaları doğru zamanda kullanmak oyunda ilerlemenin anahtarı. Eşyaların bazıları sadece savaş için. İlk olarak basit, tahta bir kılıçla başlıyoruz fakat ilerledikçe yay ve okumuz, bumerangımız, bombalarımız, büyü asamız ve dahasına sahip oluyoruz. Gidemediğimiz yerlere gidebilmek için bir sal, çıkamadığımız yerlerden çıkabilmek için bir merdiven bile alıyoruz.
Unutmadan; “It’s dangerous to go alone! Take this!”

Duck Hunt
4) Duck Hunt(1984)

Duck Hunt’ı bilmeyeniniz yoktur. Çalıların arasından çıkıp uçmaya başlayan ördekleri vurmaya çalışıyoruz ve köpeğimiz ölü kuşları topluyor ve vuramazsak köpeğimiz bizimle dalga geçiyor.
Oyunu oynamak için silah şeklinde bir oyun koluna ihtiyaç duyuyorduk. Bu silahın televizyon ekranımızı nasıl algıladığını hiç anlayamadık. Gerçekten zamanına göre ilginç bir teknolojiydi fakat aslında bu teknoloji Nintendo’nun Wii’de kullandığı teknolojinin en basit hali. Silahın, resmi adıyla NES Zapper’ın nasıl çalıştığına gelelim. Zapper’ın ataları 1930lardaki “Işık Tabancaları” olarak ışığı algılayan vakum tüplerinin üretiminden sonra ortaya çıktı. İlk ışık tabancası oyunu 1936 yılında yapılan Ray-O-Lite. Ray-O-Lite’da oyuncu üzerlerinde ışık sensörü olan hareketli hedefleri ışık yayan bir silahla vurmaya çalışıyor. NES Zapper ise ışık yaymak yerine ışık alan bir mekanizmaya sahipti. Tetiğe bastığınızda NES ekranı bir anlık karartıyor ve hedefler beyaz oluyordu. Zapper beyaz rengi algılarsa hedefi vurmuş oluyordunuz.

Tetris
5) Tetris(1989)

Hepimizin bildiği bir oyun işte. Basit görünen, zemindeki tuğlaları yıkmaya çalıştığımız bir bulmaca oyunu. Ama hepimizin sevdiği bu oyunun arkasında, Nintendo ile Atari arasında geçen hiddetli bir tartışma yatıyor.
Tetris’in atalarına gelelim. Tetris oyununun ilk yapımcısı, Alexey Pajitnov adındaki bir Rus bilgisayar mühendisidir. Amaçları iki kişinin de oynayabileceği bir bulmaca oyunu yapmaktı ve oyun da kısa süre içerisinde bilgisayar kullanıcıları arasında popülerleşti. Atari Games Tetris’in haklarını aldı ve ilk olarak bir arcade oyunu yaptı, ardından da NES’e Tetris oyununu çıkarmak için kolları sıvadı. Bu sırada Atari, NES’te korsan oyun çalıştırmak için de çalışmalar yapıyordu. Tetris’i ise korsan bir oyun olarak çıkardılar, fakat Nintendo’nun açtığı dava üzerine kısa süre içerisinde Tetris raflardan kaldırıldı. Kısa süre sonra ise Nintendo Tetris’i NES’e çıkarttı. Bu sefer oyun Nintendo versiyonuydu ve çoğu kişi tarafından da Atari’nin Tetris’inin daha iyi olduğu söylenir.
Oyun hakkında ise bahsedecek pek bir şey yok, hepimiz gayet iyi biliyoruz zaten. Hem tartışmaları hem de eğlenceliliği ile bilinen bu oyun NES’in en iyi oyunlarından birisi.

Mega Man
6) Mega Man(1987)

Mega Man reddedilemez bir klasik. Hikaye çılgın bir bilim adamı olan Dr. Wily’nin dünyayı ele geçirmek için 6 güçlü robotu yeniden programlamasıya başlıyor. Robotların asıl yaratıcısı Dr. Light, buluşlarının bu kadar kaosa yol açtığını görünce çok şaşırıyor ve uşak robotlarından biri olan Rock’ı süper savaşça bir robot olan Mega Man olarak yeniden programlıyor. Yeni doğmuş kahramanımız bir zamanlar iyi olan kötü 6 robotu yenmek ve ardından Dr. Wily’i adalete vermek için bir göreve başlıyor.
Platform oyunu olan Mega Man oyunun dizaynı türe olan eşşiz yaklaşımı ile dikkat çekiyor. 80’lerdeki diğer platform koşuyor, zıplıyoruz fakat oyunun düşmanlarla savaş konusuna getirdiği yaklaşım tamamen benzersiz. Düşmanların kafasına atlamak veya kılıçla saldırmak yok! Mega Man’in tek kolu bir silah düşmanlarımızı uzaktan vuruyoruz.
Oyundaki bossları yenince güçlerine ve silahlarına sahip olabiliyoruz ve bu oyunun en önemli özelliği. Bir bossun diğer bir bossun silahına zaafı oluyor ve o bossu yenmenin tek yolu o silahı kullanmak. 6’lı bir taş kağıt makas gibi anlayacağınız. Oyunun iyi yanı ise zaaflara bakmadan istediğiniz bosstan başlayabiliyorsunuz tabii ilk bosstan sonra yapmanız gereken bir sıra oluyor.

Contra
7) Contra(1988)

Contra da aslında bir arcade oyunuydu, fakat daha sonra Konami tarafından NES’e 1988 yılında çıkarıldı. Avrupa’da Gryzor olarak bilinirdi. Klasik bir run and gun oyunu, fakat NES’teki türünün en iyi temsilcilerinden. Oyun aynı zamanda çok kişili de oynanılabilmekte.
Oyunun konusuna gelelim. Yıl 2633. Red Falcon Organizaton adındaki kötü bir örgüt, Yeni Zelanda’da Galuga adındaki bir yere üs açıyorlar. Contra adındaki bir grup da bunlara karşı geliyorlar, ana karakter olan iki komandomuz ise Bill Rizer ve Lance Bean. Bu üsse doğru yola çıkıp düşman güçlerini yerle bir ediyoruz ve onları kontrol eden gerçek uzaylıları ortaya çıkarıyoruz. 2D bir oyun ve 7 bölümden oluşuyor. Ayrıca oyunun unutulmaz müziklerinden bahsetmesek de olmaz.
Serinin şu anda oldukça fazla oyunu var, bu serinin ise atası işte bu oyun. NES’in en popüler oyunlarından ve kesinlikle klasiklerinden bir tanesi.

Excitebike
8) Excitebike(1984)

İşte kuşkusuz NES’in en iyi yarış oyunu. Bu oyunumuzda altımıza motorsikletimizi alıp parkurda diğer motorsiklet kullanıcıları ile yarışıyoruz. Oyun çok iyi yorumlar aldı ve oynanışı ile de NES sahiplerinin kalbini çalmayı başardı.
Biraz oyunumuzdan bahsedelim. Oyunda iki mod bulunmakta, tek kişili oyun modu ve iki kişili oyun modu. İki kişilik oyunda oyuncular yarışırken birbirlerini düşürerek öne geçebiliyorlardı. Ayrıca oyunda dizayn modu da bulunmaktaydı, bu modda kendi yarış pistlerimizi yapabiliyorduk. Tekli oyuncu modunda ise yarışabileceğimiz beş pist bulunmaktaydı.
Zamanına göre en iyi yarış oyunlarından birisi olan Excitebike, NES’in en iyi oyunlarından birisidir.

Castlevania
9) Castlevania(1986)

Kesinlikle favori NES oyunlarımdan. Bir vampir hikayesi, Drakula’nın peşine düşüyoruz. Vampir deyince hemen ürkmeyin, günümüzdeki ışıltılı vampirlerden değil. Has vampirler var bu oyunda. O konuda gönlünüzü ferah tutabilirsiniz.
Oyunumuzun ana karakteri Simon Belmont. Kendisi Castlevania serisindeki aile olan Belmont ailesinin en popüler üyesidir diyebiliriz. Oyunda Simon Belmont’u, Count Dracula’nın şatosuna kadar eşlik ediyoruz. Frankenstein, Igor, Mummy Man, Phantom Bat, Medusa gibi bir sürü yaratıkla savaşarak ilerliyoruz. Tabii ki Dracula ile de savaşıyoruz.
Castlevania aksiyon-platform oyunudur, ana karakterimizin kullandığı silah ise bir kırbaç. Ayrıca oyunda çeşitli silahlar da bulabiliyoruz, bıçak, kutsal su, balta gibi. Oyunun müzikleri de oyunun kendisi kadar harikadır.

Metroid
10) Metroid(1986)

Korsanlar, Metroid olarak bilinen koca bir gezegenin yok edilmesinden sorumlu uzaylı yaşam biçimini ele geçirdi. Korsanların planı yaşam biçimini kullanarak başka gezegenleri yok etmek ve evrene hükmetmek. Burada sen, Samus Aran, mükemmel kelle avcısı devreye giriyor. Görevin korsanları durdurmak ve uzaylı yaşam biçimini ele geçirmek. Bu yüzden ana gezegenleri Zebes’e gidiyoruz. Zebes’in tehlikeli çevresinde hayatta kalmak için güvenebileceğimiz tek şey Samus’un silahları ve akrobatik yetenekleri
Metroid 1986’da NES’e ilk çıktığında anında bir klasik oldu. Aksiyon/Macera oyunu günümüze kadar devam oyunlarıyla dolu dev bir seri oluşturdu.
Metroid 2D bir oyun. Oyunun başında yapabildiğimiz sadece iki şey var, zıplamak ve ateş etmek. İlerledikçe yeni özellikler alıyor,zırhımızı ve silahımızı geliştiriyoruz. Aldığımız özellikler top biçimine dönüşmek, daha yükseğe zıplamak gibi özellikler. Bossları yendikçe mermi kapasitemiz artıyor.

 

Sıradaki bölümümüzde SNES oyunlarına değineceğiz, görüşmek üzere!

Önceki İçerikGTA V Türkçe Yama Sonunda Çıktı!
Sonraki İçerikMega Man Legends Yapımcılarından Yeni Oyun: RED ASH

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz