God of War 3: Remastered – İnceleme

Kratos’un İntikam Macerasının Finali Bu Kez PS4’te!

Geliştirici: SCE Santa Monica Studio, Wholesale Algorithms (PS4 port)
Yayıncı: Sony Computer Entertainment
Yönetmen: Stig Asmussen
Yapımcı: Steve Caterson
Tasarım: Todd Papy
Programcı: Vassily Filippov
Yazarlar: Marianne Krawczyk, Stig Asmussen, Ariel Lawrence, William Weissbaum
Müzik: Gerard Marino, Cris Velasco, Ron Fish, Mike Reagan, Jeff Rona
Oyun Motoru: Santa Monica’s God of War III Engine
Platform: PlayStation 4 (Remastered)
Çıkış Tarihi: 15 Temmuz 2015
Tür: Aksiyon-Macera
Mod: Tek oyuncu

God of War 3: Remastered

Sony’e özel olan oyunlar içinde şüphesiz ilk akıla gelenlerden biri God of War serisidir. Sırasıyla PS2, PSP ve PS3’de bir dizi oyunu bulunan seri Kratos adında öfkesi gücüyle yarışan bir savaşçının ailesinin intikamını alma mücadelesini konu alıyordu. Öykü kronolojik olarak 2010 yapımı God of War 3 ile son bulmuştu. Takip eden yıllarda ise bazı koleksiyon sürümleri ve hikayedeki daha eski olayları anlatan oyunlar (Ghost of Sparda, Ascension) geldi. 2014 yılında Santa Monica PS4 için yeni bir God of War üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Henüz pek detayı verilmeyen bu proje bir yandan devam ederken sanıyoruz Santa Monica oyuncularla arayı sıcak tutmak, serinin finalini görmemiş oyunculara yeni nesilde ulaşmak için serinin üç numaralı ve kronolojide en uçta olan oyununu PS4’e God of War 3: Remastered adı altında port etmiş durumda.

god of war kronoloji

Hikayeye Kısaca Bir Göz Atalım

Yunan mitolojisinden beslenen serinin başlangıcında Sparta’lı savaşçı Kratos, kendisi ve ordusunu yıkımın eşiğinden kurtarmış olan savaş tanrısı Ares‘in hizmetindedir. Athena‘ya tapanların oluşturduğu bir köye yaptığı saldırıda farkında olmadan ailesini öldüren Kratos olaylarda Ares’in parmağının olduğunu öğrenince içindeki intikam ateşi alevlenir. Tanrıça Athena’nın yardımlarıyla pandoranın kutusunu bulan ve kutudaki güçle kuşatma altındaki Atina’da son kozlarını paylaştığı Ares’i öldüren Kratos, Olimpos Dağı’na çıkar ve yeni savaş tanrısı olur.

Sparta ordusu ile Yunan şehir eyaletlerini fethetmeye başlayan Kratos’un acımasız tutumu diğer tanrılar tarafından hoş karşılanmaz. Athena’nın son uyarısını da duymazdan gelmesi üzerine tanrılar tanrısı Zeus olaya el at atar ve Kratos’un tanrısal güçlerini elinden alarak onu öldürür. Kratos ölenlerin gittiği yer altı dünyasından bir titan olan Gaia tarafından kurtarılır. Dünyada tanrılardan önce hüküm sürmüş olan titanlar onlarla yaptıkları Büyük Savaş’ı kaybetmişler ve Tartarus’un derinliklerine sürgün edilmişlerdir. Kratos ve Gaia ortak amaçları olan tanrılardan intikam alma uğrunda beraber harekete geçerler ve zamanda yolculuk yaparak Büyük Savaş’ta yenilgiye uğratılmadan önce titanları günümüze getirerek Olimpos Dağı’na tırmanmaya başlarlar. 3. oyun işte tam bu noktada başlar.

Neler Yeni?

Orjinal versiyonu 720p çözünürlük ve saniyede 30 kare görüntüleme performansında çalışırken PS4 versiyonu 1080p ve saniyede 60 kare olarak karşımıza çıkıyor. Çözünürlük ve kare sayısı dışında görsellerde başka bir değişikliğe gidilmemiş, zamanı için harika olan görseller artık biraz eskimiş olsalar da PS4’de oldukça iyi duruyor. Bunun yanısıra oyuna Türkçe dil desteği de eklenmiş durumda, seslendirme olmasa da altyazı ve menüler Türkçe olarak ayarlanabiliyor. Orjinal oyundaki tüm DLC’leri de içeren oyunumuzda son olarak fotoğraf modu dışında başka bir yenilik bulunmuyor.

God of War 3: Remastered

Puanlama

Oynanış: Serinin eski oyuncuları için ciddi bir yenilik yok, third-person kamera açısında yönettiğimiz karaktemiz ile kare ve üçgen tuşlarını delice tokatlıyor, rakiplerimizi kombo manyağı yapıyoruz (ek kontrolleri oyun size başlangıç bölümünde özetliyor). Aksiyon dolu ve oldukça akıcı şekilde ilerleyen oyunda zaman zaman belirli tuşlara basmaya dayalı olan QTE sahneler devreye giriyor. Blades of Chaos’la platformlar arası tarzanlık yapmak, düşmanları kesip biçmek yenilik içermemesi açısından belki bazı oyuncuları artık yormuş olabilir, ama kabul etmeliyiz ki oldukça iyi işleyen mekanikler.
Puan: 9/10

Görseller: Zamanının ötesinde olan ve PS3’de oynadığımda beni hayran bırakan grafikler aradan geçen yıllar ile elbette biraz eskimiş. Sadece 1080p çözünürlük desteği görselleri daha net ve temiz bir şekilde görmemizi sağlasa da durumu çok fazla kurtaran bir faktör değil. Başlığında “remastered” geçen bir yapımda çevre modellemelerindeki düşük kalan detaylar ve kaplamalara mutlaka el atılmalıydı. Oyunun özellikle sanat yönetimini oldukça başarılı bulsam da remastered bir yapım için oldukça az efor sarfedilmiş olması maalesef alacağı puanı düşürüyor.
Puan: 7 /10

Ses: 4 ayrı bestekarın emeğinin ürünü olan parçalar atmosferi harika bir şekilde besliyor ve akılda kalıcı. Küçük bir not: Bir dönem Türk televizyonlarında ana haber bültenlerinde bile kullanılmışlardı. Geneliyle seslendirme konusunda da çok iyi iş çıkarılmış olduğunu söyleyebiliriz.
Puan: 9/10

Hikaye: Teknik olarak oyundaki aksiyon ve görkemli ara sahnelerin gölgesinde kalan bir hikayemiz mevcut. Kratos’un intikam mücadelesinde bitmek bilmeyen öfkesi eşliğinde önünüze çıkanı bir hışımla kesip biçerken, hikaye ve temel aldığı yunan mitolojisindeki bir sürü detayı eriyip gidiyor, sizi bir intikam hikayesi klişesinden çekip çıkaramıyor. God of War 3’ü diğerlerine göre biraz daha özel kılan faktör ise hikayenin finalini anlatması.
Puan: 7 /10

Eğlence Faktörü: Aksiyon seven bir oyuncuysanız, God of War 3’te aradığınızı fazlasıyla bulacaksınız. 60 frame akıcılığı ile yüzlerce yaratık kesecek, etkileyici ara sahneler eşliğinde Olimpos’lu tanrılarla mücadele edeceksiniz.
Puan: 9/10

Genel : 7,5/10
Son Söz

Genel olarak güzel bir oyun olsa da çözünürlük ve saniye başı kare güncellemeleri dışında, özellikle serinin eski oyuncularına çok fazla şey sunmuyor God of War 3: Remastered. Hal böyleyken Sony oyuna diğer oyunlarının altında fiyat biçmeyi tercih etmiş. Yurtdışında 40 dolara satılan oyun ülkemizde de 114 liradan satılmakta. Hem ilk kez oynayacaklar hem de nostalji yaşamak isteyenler için uygun olduğunu düşünüyoruz. Özellikle seriyi hiç denememiş olan oyunculara tavsiye ederiz.

“Zeus! Oğlun geri döndü! Beraberimde Olimpos’un yokoluşunu getirdim!”

Kratos
God of War 3: Remastered

Önceki İçerikRisen 3: Titan Lords Enhanced Edition’dan Kısa Bir Video!
Sonraki İçerikVega Street Fighter V Kadrosuna Dahil Oldu
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz