Forza Motorsport 6: Apex – Beta İncelemesi

Geliştirici Turn 10 Software
Yayımcı Microsoft
Platform Windows 10
Çıkış Tarihi 6 Mayıs 2016 (Beta)
Tür Yarış
Mod Tek Oyuncu, Çok Oyunculu

 

Birazdan okuyacaklarınız, en iyi yarış oyunlarının PlayStation’a ve Xbox’a çıkmasından dolayı bir türlü oynayamamış zavallı ama gururlu bir PC oyuncusu yazarın yegane duygularıdır.

Oynaması bedava (Free-2-play) oyunlardan zerre kadar haz almam… Öhöm, almazdım. Artık bu durumum geçmişte kalmış durumda. Ben hiçbir zaman bir PlayStation ya da Xbox sahibi olmadım. (Bağışlarınız için IBAN numaram: 0900…) Bir yarış sever olarak konsollara hep imrenerek baktım. Gran Turismolar ve Forzalar konsollarda havada uçuşurken, biz PC’ciler en fazla GRID ile kendimizi avutuyorduk. (PC Master Race???) Xbox One ile pek iyi bir gidişat sağlayamayan Microsoft, strateji değiştirerek konsoluna özel oyunları Windows 10 platformuna getirmeye başladı. Gears of War: Ultimate Edition çok uygun fiyata sunuldu. Çok beklenen Quantum Break aynı anda PC’ye geldi. (Performansı tartışılır.) Ancak benim için aylardır iple çektiğim oyun ise tabii ki Forza‘ydı. Oyun betaya açılmadan önce kalbimin bir tarafı “FORZAAA” diye bağırırken, diğer tarafı “Prensiplerin var, bedava oyun aslında bedava değildir.” diyordu. Ancak Microsoft beni öyle bir şaşırttı ki…

Biraz geç kalmadın mı?

İncelemeye başlamadan önce şunda anlaşalım. Windows 10 sahibiyseniz ve DirectX 12 destekli ekran kartınız varsa hemen Windows Store’u açıp oyunu indirmeye başlayın ki vakit kaybetmeyelim. Bir an önce bu keyfi yaşamanız gerekiyor.

AKK’li bünyemle oyunu indirmek biraz uzun sürdü, bayağı bir beklemek zorunda kaldım ben ama olsundu, kavuşmuştuk. Oyunu ilk açtığınızda karşılaştığınız sunum inanılmaz. Direkt havaya giriyorsunuz ve ayaklarınız pedala basmak için kaşınmaya başlıyor. (ya da parmak uçlarınız) İlk kısmı atlattıktan sonra oyun sizi direkt bir yarışa sokuyor. Yarışı bitirdikten sonra asıl oyuna geçiş yapabiliyorsunuz.

Day racing in Forza Motorsport 6: Apex
Day racing in Forza Motorsport 6: Apex

Diğer modlardan önce oyun sizi “kariyer” modu diyebileceğimiz “Tours” bölümüne atıyor. Burada birçok bölüm var ve her bölümde konsept değişiyor. Buna bağlı olarak da sizden istenilen görevler de değişiyor. Bölüm ilerledikçe zorlaşan bir yapı var beklenildiği gibi. Bölümlerde ise bir ana görev, üç adet yan görev bulunuyor. Bölümü bitirebilmek için ana görevi yapmanız gerekiyor. Puanınızı yükseltmek içinse yan görevleri tamamlamalısınız. Puanınıza göre de madalya kazanıyorsunuz. Bir bölümden üç adet madalya kazanabiliyorsunuz ve bu madalyalarla diğer araçları açıyorsunuz. Tabii ki de istediğiniz şekilde yarışabildiğiniz “Free” bölümü de bulunuyor

Sürüş mekanikleri harika. Bir Volkswagen ile McLaren sürdüğünüzde aradaki farkı çok iyi hissediyorsunuz. Tüm araçların kendine has karakteristiği var ve buna göre aracı sürmeniz gerekiyor. Her türlü ayarı sunan oyun; isterseniz “arcade” olarak, isterseniz simülasyon olarak ya da “hepsinden azar azar, ortaya” olarak oynayabilme şansını sunuyor. Şahane olmuş.

Grafikler ise… Ben pek takılmıyorum öyle şeylere ama ortalama sistemimde gayet güzel görseller sundu. (AMD [email protected] GHz, R9 270) Eğer benimkinden daha düşük bir sisteminiz var iseüzülmeyin, oyun geniş bir yelpazede destek sunuyor. En baba sistemlerde ise demeyin keyfinize. Bazı minik hatalar falan var ama beta canım, olur öyle. (O çimlerin acele düzeltilmesi lazım ama.) Bir nokta var ki; oyun Windows mağazasından çalıştığı için FPS değeri göremiyorsunuz, bence iyi olmuş. Böyle şeylere takılmayın arkadaşlar, oyun size akıcı geliyorsa 20 kare/saniye olsa da önemi yok.

Forza-Motorsport-6-APEX-inceleme-yazici2

Free-2-Play oynamam derken öyle değil…

Arkadaşlar dediğim gibi oyun beta, ama yerseniz. Oyunda şu an 63 tane araç ve 6 farklı pistin değişik varyasyonları bulunmakta. Bu sayılarla tam sürüm oyun sürenler var… (İleride pist ve araç eklenmezse eşek sudan gelip kapı ziline basana kadar Microsoft’u sopalarım.) İçerik zengin arkadaşlar. Ve en güzeli, bu içeriğe erişmek için para vermenize gerek yok. İşte istediğim ve bu oyunu oynamama sebep olan şey bu. Bir önceki konuda bahsettiğim madalyalarda tüm arabaları açma imkanınız var. Eğer bir arabayı hemen açmak istiyorsanız para ödemeniz gerekiyor. Bu sistem böyle giderse benden tam puanı kapar. İsteyen parasıyla uğraşmasın, isteyen oyunu zevkle oynayarak içeriğe erişsin… Pay-2-win (ödedikçe kazan) mantığı olmadıktan sonra tüm oynaması bedava oyunlara kapım açık. Böyle olun canımı yiyin.

Betanın hakkını ver, hakkını.

Oyun betada olmasına rağmen zengin içerik, düzgün performans sunuyor ve bunları size ücretsiz olarak veriyor. Olmasın ama; deseler ki bedava içerik bu kadar, sonrası paralı; şu bedava haliyle bile çoğu tam sürüm 60 dolar ana oyun + 60 dolar indirilebilir içerikle satılan tam sürüm oyunları ezer geçer.

Forza-Motorsport-6-APEX-inceleme-yazici3

Oyun hakkında yapabileceğim iki eleştiri var: Birincisi SSD sahibi olsanız bile yükleme süreleri esnasında uyuyakalma ihtimaliniz var. Microsoft merhaba; SSD keşfedildi, tanıştırayım. SSD’de artık HDD süreleri almayalım lütfen. İkincisi ise müzikler. Savaşa mı gidiyoruz, yarış mı yapıyoruz belli değil. Ben öyle “dumtıs” müzik sevmem ama koysana birkaç tane gazlayıcı parça… Savaş davullarıyla virajlarda “apex” alacağıma, yanımdaki araca bir tane geçiresim geliyor. Lütfen bu konuda EA‘den örnek alınız. (EA’in tek iyi olduğu nokta…)

Bu oyunu indirmeyenlerin adreslerine Başlat Tuşu’nun dayak ekibini yönlendiriyorum. Ansızın kapınızda 195 cm boyunda kaslı erkekler görürseniz şaşırmayın; oyunu size nazikçe indirtecekler…

GENEL BAKIŞ
Oynanış
10
Görseller
9
Ses
9
Müzik
5
Eğlence
9
Fiyat
10
Önceki İçerikDOOM İnceleme
Sonraki İçerikOverwatch Oyuncularla Buluştu
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.
forza-motorsport-6-apex-beta-incelemesiHiç yakmaz, çok kaçar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz