Fernbus Simulator – İnceleme

Dipçe: İnceleme, 2 Eylül 2016’da yayımlanan sürüm ile incelenmiştir. Oyun ilk çıktığından beri sürekli güncelleniyor ve sizin elde ettiğiniz sürüm incelemede bahsedilen hatalara sahip olmayabilir. Hatta şunu söylemeliyim ki; oyun elime geçtiğindeki fikrim olumsuz iken, 2 Eylül yamasıyla fikrim olumluya döndü. Lütfen bu kriteri göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Türk milleti olarak tır, kamyon, otobüs, iş makinesi seviyoruz. Ben de seviyorum yalan yok. Euro ve American Truck Simulator’ı uzun süreler oynadım. Sizler de oynadınız. Ama hepimizin içinde “keşke bunun otobüslüsü çıksa” hayali vardı. Hatta ETS için modlar bile yapıldı. Hepimiz SCS Software’den “Euro Couch Simulator” beklerken; Fernbus Simulator, TML-Studios’tan geldi. (Fernbus Alm.: Uzak yola giden otobüse verilen ad.) Uçak simülasyonlarında sıkça adını gördüğümüz Aerosoft ise yayımcılığı üstlenmiş durumda. Bakalım tesbihimizi vites koluna takabiliyor muyuz?

Hallo und herzlich Willkommen bei Flixbus.

Fernbus Simulator, simülasyon cenneti Almanya’dan çıkmış bir oyun. Oyunumuz Almanya’da geçtiği gibi, geçtiğimiz senelerde Almanya’nın en büyük otobüs şirketlerinden biri olan MeinFernbus ile birleşen Flixbus ile anlaşılmış. Zaten şu an Almanya’da resmen tekel olan ve Avrupa’nın birçok şehrine giden Flixbus’u resmi olarak görmek güzel.

Oyunumuzda maalesef iki tane otobüs var. Markası MAN olan bu otobüslere aslında bir tane bile diyebiliriz çünkü iki otobüs de birbirinin aynısı; sadece biri küçüğü, diğeri büyüğü. Bu konuda oyunun acilen desteğe ihtiyacı var. Flixbus’un kullandığı Mercedes-Benz ve özellikle çift katlı Setra otobüslerini görmek isterim. Ancak şunu kabul etmek gerekir ki bulunan otobüsler harika modellenmiş. Otobüsün düğmeleri tek tek emrimize amade iken, havalandırma yuvalarıyla bile oynayabiliyorsunuz! Bu konuda oyuna tam puanı veriyorum.

fernbussimulator-inceleme-yaziici1

Oyunda mod olarak kariyer ve serbest mod bulunuyor. Bu yönden de oyun maalesef size fazla seçenek sunmuyor. Özellikle kariyer modunu pek becerememişler. Yaptığınız şey kendinize rota belirleyip ya da belirli seviyeden sonra Flixbus’un gerçekte gittiği rotalarda gitmek. Kariyerde ilerlemeniz seviye ve gidebileceğiniz uzaklık konusunda oluyor. Seviye yükseldikçe hızlı kabul (express check-in), gece sürüş yapmak gibi özellikler açılırken; aynı zamanda daha uzak şehirlere rota belirleyebiliyorsunuz.

Sürüş için ise oyun size arcade ya da simülasyon seçeneklerini sunuyor. Arcade modda sadece otobüsün yolda durmasına odaklanırken, eğer simülasyon seçeneğini seçerseniz gerçekten otobüs şoförlüğü yapmanız gerekiyor. İlk otobüsünüz ile birlikte depodan başlıyor, oradan durağa geçiyorsunuz. Motoru kendiniz açıp kapatmak zorundasınız. Yolcuların tek tek bilet kontrolü sizin sorumluluğunuzda. Otobüsün bagaj kapaklarını siz açıyorsunuz. Klimanın sıcaklığını bile ayarlıyorsunuz!

Zwickau yolcusu kalmasın.

Ayarlarımızı yapıp, otobüsümüzü seçtikten (!) sonra gelelim oyunun kendisine. Sürüş için tabii ki simülasyon tercihini seçiyorum. Depoda otobüsün dışında kendimi buluyorum. Kapıyı açıyor, koltuğuma oturuyorum. Motorumu çalıştırıyorum ve yola koyuluyorum. Ve dakika bir gol bir, yapay zekanın sık sık saçmaladığı bir trafik ile karşı karşıyayım. Saçma sapan yerlerde fren yapan binek arabalar, sol şeritten giden kamyonlar, durduk yere bir anda üstünüze kıranlar. Arkadaşım burası Almanya, trafiğin en hatasız aktığı yerlerden birisi. Hani Türkiye’de falan geçse oyun tamam, gayet normal. Ama konu olan şehir Almanya olunca oyunun acilen kendisini düzeltmesi gerekiyor.

fernbussimulator-inceleme-yaziici3Otobüsün modellenmesini çok beğendiğimi söylemiştim. Sürmek de gayet zevkli. Otobüs sürme hissi başarılı bir şekilde oyuncuya veriliyor. Virajlardaki otobüsün tepkileri gerçekçi. Süspansiyonlar da aynı şekilde gerçekçi çalışıyor. Herhangi bir olumsuz durum bu tarafta yok. Ancak otobüs dışındaki diğer objelerin modellemeleri ve doku çözünürlükleri her simülasyon oyununda olduğu gibi kötü. Artık bunun sebebi teknik yetersizlikler midir, yoksa “amacınız otobüs sürmek, diğer şeyleri ne yapacaksınız” mıdır onu bilmiyorum.

Çevre ise çok başarılı şekilde yansıtılmış. Özellikle Dresden’da başladığımda bir anda kendimi Hauptbahnhof önünde bulunca istemsiz gülümsedim. Gerçekte birçok kez Flixbus’a bindiğim yeri oyunda birebir görünce çok hoşuma gitti. Her şehir kendi karakteristik özelliklerine sahip, şehri gerçekte gördüyseniz nereye geldiğinizi rahatlıkla anlıyorsunuz. Birebir kopya şehirler yok yani. Otobanlar da aynı şekilde çok başarılı.

Oyun simülasyon açısından genel olarak başarılı. Adının hakkını veriyor. Çevre iyi. Otobüsümüz iyi. Yolcularımızı bile kontrol ediyoruz. Başka ne isteriz ki! Ama her şey bu kadar sorunsuz değil maalesef.

Almanya buysa, ben dönüyorum.

Oyun yazılım olarak sınıfta kalıyor. Devamını anlatmasam bile olur. Güçlü bir bilgisayara sahip olsanız bile aldığınız 30 kare/saniye oranı, yüklenmeyen şerit çizgileri, ani ve sebepsiz 10 kare/saniye oranına düşüşler… Zaten başımda olmayan saçımı yolasım geliyor. Ve sorun şu ki görsel ayarlarını değiştirseniz bile kare/saniye sorunları çözülmüyor. Genel olarak güzel olan oyuna bu sorunlar baltayı vuruyor.

Ayrıca direksiyonu ayarlamak çok çok zahmetli. Bunun için özel bir ayar bulunmuyor, her şeyi kendiniz tek tek ayarlamak zorundasınız. Bunun için birçok hazır ayar internette bulunuyor ancak tabii ki bu ayarlar çok kullanılan direksiyonlar için geçerli. Eğer nadir bulunan bir şey kullanıyorsanız, şimdiden kolay gelsin. Biraz uğraşacaksınız.

fernbussimulator-inceleme-yaziici4

Oyunda şu an sadece Almanca ve İngilizce bulunuyor, Türkçe dil desteği bulunmuyor. Ancak şirketin planları arasında Türkçe’yi eklemek olduğunu biliyorum. Zaten oyun Almanya’dan sonra en çok kitleye ülkemizde ulaşacağı için es geçilmeyecektir.

Wir danken für Ihre Aufmerksamkeit.

Fernbus Simulator; simülasyon olarak başarılı, içerik olarak zayıf, yazılım olarak kötü bir oyun. Şu an alanında en iyisi, bunu kabul etmek gerek. Sorunlarına rağmen oynanabiliyor. İşini iyi yapıyor. Flixbus ile anlaşmaları nokta atış. Almanya harika yansıtılmış. Oyunun fiyatı ise pahalı diyemesem de ülkemiz için biraz tuzlu olmuş. Aslında oyun 30 avro ve ülkemiz için de 66 lirayla yerel fiyat belirlenmiş, ancak 50 lira seviyelerinin çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Eğer siz de benim gibi uzun zamandır otobüs simülasyonu arıyorsanız, artık elimizde düzgün bir seçenek var. Bize de otobüsümüzü yollara vurmak düşüyor.

GENEL BAKIŞ
Oynanış
8
Görseller
8
Ses
7
Eğlence
8
Yazılım
4
Önceki İçerikOverwatch kısa süreliğine ücretsiz oluyor!
Sonraki İçerikUncharted filmi yayın takviminden silindi
Makine ve otomotiv mühendisi, aynı zamanda yılların oyuncusu. Arada kamyonculuk yaptığı iddia edilmektedir.
fernbus-simulator-incelemeNächste Haltestelle: Zwickau Zentrum.

1 Yorum

  1. Ben aldım oyunu ve rafa kaldırdım.Sürüş falan iyi değil.Yanılıyorsunuz,Dönerken araç çok yatıyor.Bozuk yollardan geçerken tepki vermiyor.Süspansiyon beş para etmez.Omsiye devam.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz