Elon Musk’tan tüm dünyaya uzaydan yüksek hızlı internet sağlayacak proje!

SpaceX, tüm dünyaya uzaydan 4.425 adet uyduyla yüksek hızda internet sağlamayı amaçlayan projenin yönetimi için ABD hükümetinden yetki talep ediyor.

Tesla‘nın CEO’su Elon Musk, kurucusu olduğu SpaceX ile yörüngeye 4 binden fazla uydu fırlatarak tüm dünyaya internet erişimi sağlamayı amaçlıyor.

The Guardian‘da yer alan habere göre, Musk liderliğindeki özel uzay şirketi SpaceX, 4.225 uydudan oluşması planlanan ve tüm dünyaya yüksek hızlı internet sağlayacak geniş internet ağının yönetimi konusunda ABD hükümetinden yetki talebinde bulundu.

ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından dosyalanan belgelere göre, ilk aşamada Porto Riko ve ABD Virjin Adaları’nı da kapsamak üzere tüm ABD’ye yüksek hızlı internet sağlaması amacıyla dünyanın yörüngesine 800 uydu fırlatılacak.

Belgelerde, SpaceX’in bu projeye yönelik tanımı ise, “Sistem, dünya genelindeki ticari, bireysel, kurumsal veya profesyonel internet kullanımlarının tümünü kapsayacak şekilde geniş bant genişliği ve iletişim hizmeti sağlamak üzere tasarlandı.” şeklinde yer aldı.

Böyle bir sistem kablolu, fiber optik veya diğer karasal internet erişimleri yerine uzay tabanlı bir alternatif sağlayacak. 

Bunun gibi bir projeyi hayata geçirmeyi öneren ilk firma SpaceX değil. Uydular aracılığı ile internet sağlamayı amaçlayan, OneWeb ve Boeing adlı firmalar tarafından geliştirme aşamasında bulunan ve Facebook’un Internet.org girişimi için 200 milyon dolara kiralanan bir uydunun yörüngeye oturtulması için SpaceX ile anlaşma sağlanmış ancak SpaceX roketleriyle uzaya gönderme aşamasında patlama yaşanmıştı.

SpaceX’in internet projesinde, her bir uydu yörüngeye güneş paneli uzantıları olmadan yerleştirilecek. Böylece her bir uydunun boyutu ortalama bir araba kadar, ağırlığı ise 386 kg olacak. SpaceX, uyduların fırlatılma tarihi hakkında bir açıklama yapmazken, geniş internet ağı sağlayacak uyduların dünyadan 1.149 – 1.324 km yükseklikteki bir noktada yer alacağını belirtti.

Elon Musk, 2015’in Ocak ayında yaptığı açıklamada, projenin maliyetinin en az 10 milyar dolar olacağını söylemişti. Proje için şimdiden Google’dan 1 milyar dolarlık finansman sağlandı. Ayrıca Google’ın da SpaceX’in projesine benzer, yüksek irtifa balonlarını kullanarak internet sağlamayı amaçlayan bir projesi bulunuyor. Facebook’un ikinci internet sağlama girişimi ise, güneş enerjili drone’lar kullanarak yüksek irtifadan yeryüzüne internet erişimi sağlamak.

Space X, Uluslararası Uzay İstasyonu’na tedarik sağlamak için NASA ile sözleşme imzalayan ve bunu yapan ilk özel uzay şirketi konumunda. Fakat firma, 1 Eylül 2016’daki Falcon 9 roketinin fırlatılması sırasında yaşanan patlamanın ardından roket fırlatma işlemlerine ara verdi. SpaceX, fırlatma işlemlerine önümüzdeki ay devam etmeyi planlıyor.

Önceki İçerikFallout 4’e PS4 Pro desteği sıradaki güncellemeyle gelecek!
Sonraki İçerikDishonored 2 inceleme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz