DOOM İnceleme

Geliştirici İd Software
Yayıncı Bethesda Softworks
Yönetmen Marty Stratton,
Hugo Martin
Yapımcı Timothy Bell
Tasarım Jason O’Connell
Oyun Motoru İd Tech 6
Beste Mick Gordon
Platform Microsoft Windows,
PlayStation 4, Xbox One
Çıkış Tarihi 13 Mayıs 2016
Tür Birinci Şahıs Nişancı (First Person Shooter /FPS)
Mod Tek Oyuncu, Çok Oyunculu

 

Tür olarak “birinci şahıs nişancı” oyunlarının kökleri 1970’lere kadar uzanıyor. Ancak bu tür günümüzde bildiğimiz modern halini 90’lı yıllarda id Software’in işe el atmasıyla ortaya çıktı. 1992 yılında yapılan Wolfeinstein 3D türe son şeklini verdi ve peşinden gelen tüm oyunlara öncülük etti, ancak firma gerçek anlamda popülariteyi takip eden sene piysaya sürdükleri Doom ile yakaladı. Bu oyun birinci şahıs oyunları için o kadar büyük bir ilham kaynağı olmuştur ki uzun bir süre bu türde çıkan oyunlar “Doom klonu” olark anılmışlardır. Çok sevilen bir oyun olmasına karşın id Software Doom’a çok fazla devam oyunu getirmedi. Genişletme paketlerini hariç tutarsak toplamda 3 oyunu bulunan serinin son oyunu 2004 yılında çıkmıştı. Firma o tarihten sonra da seyrek aralıklarla bir kaç oyun daha çıkarttı ancak 2008 yılından itibaren arkaplanda gerçek odakları başka bir proje idi. O zamanki adı ile Doom 4 yoğun bir geliştirme sürecinden geçti, ancak  bir türlü oyuncularla buluşamadı.  2013 yılında id Software’den Tim Willits  “Her oyunun ruhu olduğu ancak Doom 4’ün ruh ve kişilikten yoksun olduğunu” açıklaması ile firmanın ellerinden geleni denediğini ancak yeni Doom’u bir türlü istedikleri kıvama getirememiş olduklarını ortaya çıkardı; netekim oyun aynı yıl yeniden dizayn edilmeye başlandı ve adı Doom 4’den düz Doom’a çevrildi. Bir kaç yıl daha süren yapım aşaması, alpha ve beta süreçlerinin ardından 2016 yılında Doom nihayet hayranlarıyla buluştu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RO90omga8D4&w=700&h=350]

Bir devam oyunu yerine yeniden yapım olarak hazırlanan Doom, bizi  tüm vahşeti ve sarsıcılığıyla serinin köklerine geri döndürüyor.  Mars’ta cehennem yaratıklarıyla kuşatılmış bir tesiste uyanan isimsiz bir uzay askerinin (oyuncular arasında genel olarak Doomguy adıyla anılır) kontrolünü devraldığımız oyunda istilanın kaynağını keşfetmek ve buna bir son vermek üzere harekete geçiyor ve sonu cehennemde bitecek olan sıkı bir maceraya atılıyoruz. Yönettiğimiz karakterin asabiyeti hızlı oynanış esnasında adeta bize de yansıyor, kısa bir süre içinde inanılmaz akıcı bir oynanış ve sürekli diken üstünde tutan müzik eşliğinde şeytani yaratıklarını acımasızca canına okurken buluyoruz kendimizi. Özellikle oyundaki glory kill mekaniği vahşetin dozajını daha da artırıyor. Saldırı esnasında zayıflattığımız düşmanları fiziksel saldırı yaparak oldukça iç gıdıklayıcı animasyonlar eşliğinde öldürüyor ve sağlık paketi ya da mermi kazanıyoruz.  Oyunda bolca çatışıyoruz ancak bunların yanısıra haritalarda bulunmayı bekleyen bir sürü giz de mevcut. Karakterimizi güçlendiren nesnelerin yanısıra bulduğunuz drone’lar ile de silahlarımıza yeni özellikler kazandırabiliyoruz. Her bölümde yenilerini bularak çeşitliliği artırdığımız ateşli silahların yanısıra bir de testeremiz bulunuyor.  Kullanım hakkı çok sınırlı olmasına karşın çok kuvvetli düşmanları dahi tek seferde öldürebilen testeremiz aynı zamanda öldürdüğümüz düşmanlardan yüksek sayıda cephane düşmesini de sağlıyor.

doom-inceleme-01

Oyun görseller ve atmosfer konusunda oldukça başarılı. Çoğu zaman tüylerinizi diken diken eden bir havaya sahip.  Özellikle çatışma anlarında devreye giren hareketli parçalar adrenalin seviyenizi yukarılara çekmeyi başarıyor. Yapay zeka da hiç fena değil, düşmanlarınız sizi mümkün olduğunca şaşırtmaya yönelik oldukça agresif bir şekilde hareket ediyor. Bölüm tasarımları oldukça detaylı ve içlerinde bir sürü giz bulunduruyor. Bulunmayı bekleyen eşyaların yanısıra bir de klasik Doom bölümlerine erişmenizi sağlayan gizli geçitler de bulunuyor, bu tür gizlerden hoşlanan oyuncular için bölümlerin tekrar oynanabilirliği çok yüksek. Ancak bu güzel çeşitliliğe karşın oyunda genel ilerleyiş mantığı “dalga dalga düşman öldür, yeni açılan bölgeye geçip biraz daha öldür, bir kaç anahtar nesne bul ve bölümü sonlandır”dan öteye gitmiyor. Ancak bunu oyun esnasında çok yadırgıyor musunuz? Kesinlikle hayır. Zaten oyuna başladığınız andan itibaren o atmosfer sizi öyle bir içine çekiyor ki… iblislerin homurdanma sesleri eşliğinde koridorlarda ilerlerken bu tür detayları yargılamak aklınızın ucundan bile geçmiyor. İblislerden bahsetmişken, tasarımları çok başarılı bulduğumu belirtmem gerek. İnanılmaz ayrıntılı ve yüreklere korku salacak şekilde modellenmişler ve en zayıf olanları bile sizi sürekli diken üstünde tutacak cinsten. Muhteşem bölüm tasarımları eşliğinde her şey dört dörtlük olmuş. id Software bizi çok bekletti evet, ama gerçekten buna değmiş. Özellikle is Software’in ilk olarka bu oyunda kullandıkları id Tech 6 oyun motorunun da bu başarıda katkısı büyük.

doom-inceleme-02

Oyunda hikaye modunun yanısıra mümkün olduğunca düşman öldürme ya da bölge ele geçirme üzerine kurulu çeşitli kurallardan oluşan 6 ayrı çoklu oyuncu modu da mevcut. Bu modda karakterimizi hem görsel olarak hem de oyndıkça elde edebildiğimiz silah ve diğer teçhizatlar ile özelleştirebiliyoruz. Bu şekilde de oyunda uzunca saatler geçirebilirsiniz.

Doom büyük bir efsanenin görkemli bir dönüşü olarak niteleyebileceğimiz Doom, bir çok özelliği ile FPS türünü seven oyuncuları memnun etmeyi başarabilecek, temposu hiç düşmeyen ve eski oyunlar kadar (belki daha fazla) vahşi, sert ve keyifli bir oyun olmuş. id Software yapıma gösterdiği özeni oynadığınız her an hissedeceksiniz. Bu linki takip ederek oyunu Playstore üzerinden indirimli olarak temin edebilirsiniz.

doom-inceleme-03

(Oyunun ilk indirilebilir içeriği Unto the Evil için diğer sayfaya geçin)

1
2
GENEL BAKIŞ
Oynanış
8
Görseller
9
Ses / Müzik
9
Hikaye
7.5
Eğlence Faktörü
9
Önceki İçerikPlayStation Network’ten 2 Saatlik İhtiyaç Molası
Sonraki İçerikForza Motorsport 6: Apex – Beta İncelemesi
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.
doom-incelemeEfsane geri döndü! id Software piyasaya senede bir FPS oyunu süren firmalara ders niteliğinde bir iş ortaya çıkarmış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz