Divinity: Original Sin Enhanced Edition – İnceleme

 

Geliştirici Larian Studios
Yayıncı Larian Studios (PC)
Focus Home Interactive(PS4, XONE)
Yönetmen Swen Vincke
Yapımcı David Walgrave
Tasarım Farhang Namdar
Yazar Jan Van Dosselaer
Sarah Baylus
Beste Kirill Pokrovsky
Platform Windows, OS X, PlayStation 4, Xbox One
Çıkış Tarihi 27 Ekim 2015
Tür RYO
Mod Tek Oyuncu, Multiplayer

divinity_original_sin_02

İlk oyunu 2002 yılında oyuncularla buluşmuş olan RYO serisi Divinity’nin son basamağı Divinity: Original Sin’de oyunun dünyasının en eski çağını anlatan Dragon Coomander’ın (2013) sekiz bin yıl sonrasındaki olayları oynuyoruz. Kronolojide 2. Sırada olan tur tabanlı rol yapma oyunu Original Sin’in ilk versiyonu 2014 yılında piyasaya sürüldü. Gerek oyunculardan gerekse basından büyük övgüler ve güzel notlar kapan oyunun yapımcıları gördükleri ilgiyi karşışıksız bırakmayarak oyunun geliştirilmiş sürümü Divinity: Original Sin Enhanced Edition’ı oyuncularla buluşturdular. İşin şüphesiz en güzel tarafı ise ilk versiyona sahip tüm oyuncular için ücretsiz gelişi oldu. Enchanced Edition ve beraberinde getirdiği yenilikleri masaya yatırmadan önce ana versiyon üzerinde biraz dursak fena olmaz.

divinity_original_sin_03

Belçika’da kurulmuş olan Larian Studios tarafından geliştirilen Original Sin “old school” olarak nitelendirebileceğimiz bir rol yapma oyunu. İzometrik kamera açısı, tur tabanlı savaşlar… açıkçası oyunu oynarken yıllar öncesine, Baldur’s Gate oynadığım zamanlara döndüm diyebilirim. Ancak yazının devamında değineceğim üzere oyunda bazı modern mekanikler de mevcut.

Oyunun senaryosu tehlikeli bir büyü olan “Source” (kaynak) ve onu kullanan “Sourcerers” (kaynakçı ve büyücü kelimelerinden türetilmiş bir terim bu da) dünyayı tehdit etmesi ve bu tehlike ile başa çıkmak üzere oluşturulmuş bir oganizasyonun üyesi olan iki “Source Avcısı”nın mücadelesi üzerine kurulu. Oyunun başında bu iki avcıyı istediğiniz şekilde şekillendirebiliyor, bir de başlangıç sınıfı seçebiliyoruz. Sınıflar şu şekilde:

Battlemage:
Kaba güç ve büyünün harmanı
Cleric: Çoğu RYO’dan alıştığınız üzere iyileştirme gücüne sahip savaşçı sınıfı.
Enchanter: Manipülasyon yeteneğine sahip büyücü.
Fighter: Tamamen kas gücüne güvenerek hareket eden sınıf, defansı düşük atağı yüksek.
Knight: Ön saflarda yer almayı sevenler için ideal sınıflardan, Fighter’a kıyasla atak / defans daha dengeli.
Ranger: Uzak mesafeden savaşmayı sevenler için yay ve ok kullanan sınıf.
Rogue: Sinsi ve çevik. Hırsızlık ve kilit açma yeteneklerine de sahip.
Shadowblade: Biraz Rogue biraz da büyücü yeteneklerine sahip bir karma sınıf.
Wayfarer: Ranger gibi uzak mesafeden etkili bir sınıf, belli başlı büyüleri kullanabiliyor.
Witch: Karabüyü ustaları. Mantık olarak Enchanter’a benziyor ancak düşmanı manüpüle etmek yerine çağırdıkları canavarları saldırılarında kullanıyorlar.
Wizard: Çok yüksek hasar verebilen büyülere sahip ama defans konusunda en zayıf olan sınıf.

divinity_original_sin_04

Tek oyuncu modunda iki karakteri birden yönetirken multiplayer modunda ise her karakteri bir oyuncu devralıyor. Her şekilde bu karakterleri kombine bir şekilde ilerletmek durumundasınız. Ayrıca karşılaştığınız diyaloglarda kendi fikirleri ve seçimleri olabiliyor, birbirleriyle etkileşime bile girebiliyorlar. İzometrik kamera açısı ile gördüğümüz dünyada karakterlerimizi özgürce hareket ettirebiliyoruz, düşmanlarla mücadeleye girdiğimizde ise oyun tur tabanlı bir moda geçiyor. Savaşlarda karakterleri AP değerleri kadar hareket ettirebiliyor ya da saldırtabiliyoruz. Kulağa bu haliyle oldukça sıradan gelen Divinity savaş alanlarındaki unsurları lehimize çevirebildiğimizi farkettiğimizde biraz daha sıradışı olmaya başlıyor. Mesela su birikintisi üzerindeki bir grup düşmana tek bir yıldırım büyüsü ile topluca zarar verebilir, zindanlardaki zehirli gaz bulutlarını ateş büyüsü ile dağıtabilir, yanan bölgeleri su büyüsü ile söndürebilirsiniz. Bunların yanısıra açamadığınız sandık ve kapıları kırabilir, kasabalarda evlerdeki eşyaları ateşe verebilirsiniz. Oyunda etrafta bulunan öğelerle aklınıza getirebileceğiniz çoğu şeyi gerçekleştirmek mümkün ve bu Divinity: Original Sin’i lezzetli yapan unsurlardan sadece biri.

divinity_original_sin_05

Ana versiyonu az çok tanıttığımıza göre şimdi gelelim asıl mevzuya…

Enchanced Edition ile Gelen Yenilikler Neler?

Yeni sürümde ekran ortadan ikiye bölünerek aynı bilgisayar (ya da konsol) üzerinden oyunu çok oyunculu modda oynayabilmenize olanak sağlıyor. Kamera artık 360 derece döndürülebliyor. Diyalogların çoğu yeniden yazılmış ve artık tamamı seslendirilmiş durumda. Daha dengeli hale getirilmiş savaş sistemi, daha çok NPC, daha çok canavar, yeni bölgeler, yeni yetenekler, oyun motoru üzerinde yapılan geliştirmeler sonucu daha iyi performans… Enchanced Edition beraberinde oyuncuları kesinlikle mutlu edecek sayısız geliştirmeyle geliyor ve zaten bir çok otoriteden övgüler alan oyun daha da harika bir duruma getirilmiş durumda. Ayrıca hali hazırda ilk sürümün 100 saat civarı bir oynanış sunan devasa bir deneyim olduğunu da hesaba katmak gerek. Enchanced Edition’daki güncellemeler ile birlikte bu deneyim daha da etkileyici bir kıvama gelmiş durumda.

Girişte bahsettiğim üzere ana sürüme sahip olan PC oyuncuları bu sürüme ücretsiz olarak sahip oldular. Bir yükseltme olarak değil ayrı bir oyun olarak Steam kütüphanenize yerleşen oyunun oyuncuları üzebilecek tek tarafı ise ana sürümdeki kayıt dosyası ile uyumlu olmaması.

divinity_original_sin_06

Puanlama

Oynanış: Divinity: Original Sin’deBir rol yapma oyunundan oynanış açısından ne bekliyorsanız fazlasıyla var. Alışmakta zorlanmadığınız kontroller Enhanced Edition ile birlikte kameranın döndürülebilmesi opsiyonu da eklenince daha da akıcı hale gelmiş. Tur tabanlı savaş sahneleri özellikle eski nesil RYO sevenleri çok mutlu edecek. Çevre ve element etkileşimleri, açamadığınız kapıyı sandığı kırmak gibi oynanışa tat katan çeşitli dinamikler de işi daha keyifli hale getiriyor. Oyunun rol yapma kısmının da oldukça başarılı. Üstelik etkileşimde bulundukları dünya ve karakterlerle de sınırlı kalınmamış. Mesela ana karakterlerin kendi aralarındaki diyaloglarında yapacağınız seçimlerle romantik bir ilişki başlatabiliyorsunuz. Bu kadar ince detayların düşünülmüş olduğunu görmek harika. Puan kırılabilecek tek faktör sanıyorum benim çok sevmiş olmama rağmen tur tabanlı savaş sistemi olabilir. Harika işlese de günümüz oyuncularını itebilecek bir faktör olan savaş sistemi Larian Studios’un oynanış açısından aldığı en riskli, hassaslığı “sev ya da nefret et” arasında bir karar olmuş.

Puan : 9 /10

Görseller: Oyunun görselleri hoş ama çok abartılı detaylara sahip değiller. İzometrik kamera seçiminden de anlaşılacağı üzere oyunun size fotorealistik görseller sunma kaygısı yok. Geneliyle modelleme ve renk paletinin masalsı bir tadı var. Eğer adapte olabilirseniz seyri oldukça keyifli bir görsel yapıya sahip.

Puan: 8 /10

Ses: Oyunun doğasına uygun, fantastik parçalar ile bezeli oyunda önceki oyunda biraz zayıf kalan seslendirme konusu ise Enchanced Edition ile oldukça iyi duruma getirilmiş durumda. Stüdyonun bu eksiklerinin üzerine gitmiş olması işlerine gösterdikleri özeni de ortaya koyuyor.

Puan: 9/10

Hikaye: Original Sin, iyi ancak türe aşina oyuncuları derinden etkileyecek bir hikayeye sahip değil; daha çok oynanış ve diğer ilginç özellikleriyle kendine bağlayan bir yapım.

Puan: 7,5 / 10

Eğlence Faktörü: Hikaye konusunda büyük beklentilere girmediğiniz takdirde Original Sin kesinlikle oyuncuyu sıkmayan, uzun saatler sizi başında tutabilecek bir yapım. Çevrimiçi ya da rahat bir koltukta yan yana, eğer beraber oynayabileceğiniz bir yoldaşınız da varsa daha da keyifli bir oynanış vaad ediyor. Özellikle eski nesil RYO’lara özel ilgi duyan oyuncular kendilerini evde hissedecek.

Puan : 9,5 / 10

Genel: 8.5 / 10

Önceki İçerikPlayStation VR, 50’den Fazla Oyun ile Gelecek
Sonraki İçerikDestiny 25 Milyon Oyuncuya Ulaştı
Başlat Tuşu'nun genel yayın yönetmeni. 1984 doğumlu. Sırasıyla İngilizce Öğretmenliği, Resim ve Animasyon bölümlerinde eğitim görmüş bir yazar / çizer / animatör. Siteye katkıları dışında çizgiroman, canlandırma ve sinematografi üzerine çalışmalar yapar. Çocukluğundan bu yana video oyunları onun için hobiden de öte bir tutku olmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz